De opening van de Olympische Spelen is om 8 uur, op 8 augustus van het jaar 2008. Hieruit spreekt een geloof in de kracht van getallen en een poging het lot te bezweren door te kiezen voor een goed cijfer. De acht wordt in het Chinees uitgesproken als ‘ba’, een uitspraak die enigszins overeenkomt met ‘fa’ – dat staat voor geld en voorspoed.
Het is verleidelijk om hierin een cultuur te lezen vol met bijgeloof en rituelen, maar ik herinner mij het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima (02-02-2002) waaruit een zelfde bijgeloof spreekt. Chinese vrienden zijn geïrriteerd en mopperen dat de partij die anders alle religie van straat wil verbannen nu zelf opeens met een potsierlijke vertoning komt in dit spel met het cijfer 8.
Echter, het gegoochel met getallen begint zich inmiddels te wreken. Zowel op straat als op het Internet (de virtuele versie van de straat) circuleert inmiddels een verhaal over alle rampspoed die het land treft. In Januari waren er sneeuwstormen die delen van het land gegijzeld hielden. Dat begon op 7 januari, en inderdaad, 7+1=8. Dan volgde op 14 maart de opstanden in Tibet, let wel, wederom: 1+4+3=8. Tenslotte was er de aardbeving op 12 mei, jawel: 1+2+5=8. Deze beving vond plaats precies 88 dagen voor de opening van de spelen. Natuurlijk, andere narigheid waarin er geen optelsom naar 8 valt te maken wordt vergeten, zoal een treinongeluk bij Tsingtao op 28 april jongstleden. En dat 30 mei en 2 en 11 juni zijn verstreken zonder enig probleem doet vermoeden dat het met het noodlot best wel meevalt. Al moet 1 juli nog passeren… Het gegoochel met getallen is vermakelijk, en geeft aan hoe een officiële versie van voorspoed in het dagelijkse leven een geheel andere lezing kan krijgen.
Hetzelfde geldt voor de vijf mascottes van de Olympische Spelen, de Fuwa. De alternatieve lezing van deze symbolen van vrede, harmonie en geluk zoemen rond over straat en zijn mij al diverse malen verteld. Fuwa Nini de zwaluw heeft een vlieger op haar hoofd. De vliegerhoofdstad van China is Weifang, in Shandong provincie. Dit is vlak bij de plek waar het treinongeluk van 28 april plaatsvond. Ying Ying is een Tibetaanse Antilope, en heeft sinds de opstanden ook al haar onschuld verloren. Huan Huan staat voor de olympische vlam, voorheen een symbool van harmonie, na alle protesten voor velen verworden tot symbool van verzet of onrust. Jing Jing is een panda, en het reservaat van China’s panda’s is slechts enkele kilometers verwijderd van het epicentrum van de aardbeving. Nu is er nog een Fuwa over, Bei Bei, die verwijst naar een veel voorkomende vis in de Yangtze. De vraag die iedereen zich nu stelt is welke ramp deze voorspelt. Opnieuw overstromingen? Heftige regen tijdens de spelen? Niemand die het weet. [Bron]
Wanneer ik na al deze verhalen van vrienden te hebben gehoord thuiskom en de lift naar boven neem valt mijn oog op de nummers. Wellicht schuilt er toch iets van waarheid in dat Chinezen meer bijgelovig zijn: er is geen 4e verdieping, noch een 13e en 14e. De 4 (si) klinkt in het Chinees als ‘dood’ (si) en is daarmee een verdacht cijfer. Dat de 13e verdieping ontbreekt is een fraai teken van globalisering, ook de Westerse ongeluksgetallen worden overgenomen. Of is het om de buitenlanders in de flat te beschermen voor ongeluk?