VIII De aangeharkte spookstad

In de aanloop naar de opening van de Olympische Spelen is Beijing ernstig aangeharkt. De stad lijkt een spookstad en de sfeer is gespannen. Het grote feest is nog niet losgebarsten.

Het begint al bij het vliegveld, vanuit de nieuwe trein naar de stad kom je langs bloemrijke parkjes. Langs de weg staan telkens borden met de afstand naar het perscentrum en het olympische dorp, zodat de bezoekers iedere kilometer de zekerheid hebben dat ze in het goede land zijn en op de goede weg. De gehele stad is bedolven onder de bloemen, dikwijls in curieuze  creaties, waaronder een heuse molen.

Degenen die de stad in de huidige staat hebben opgepoetst en opgebouwd – de migranten arbeiders – zijn de stad uitgebonjourd. Ze passen duidelijk niet in het ideale beeld van een aangeharkt Beijing.

Foto: Zhou Xinping

Het is lastiger geworden voor buitenlanders om een visum te krijgen, de procedure begint te lijken op die de Chinezen moeten doorlopen als ze naar Europa willen. Daarom is het aantal bezoekers veel minder dan verwacht en zijn de hotels helemaal niet vol. De veiligheidsmaatregelen grijpen duidelijk in op het dagelijkse leven. Resonerend met het mondiale discours over terrorisme wordt het gevaar nu vooral benoemd als zijnde afkomstig van de Islamitische Oeigoeren. Reizende met de nieuwe metro (Lijn 10) – gekscherend de geldlijn genoemd omdat deze door de rijke zones van Beijing gaat – moet je eerst de tas door het röntgenapparaat.

Tenslotte is er de regel ingesteld dat op de even dagen de auto’s met even nummers mogen rijden, en op oneven dagen de auto’s met de oneven nummers. Dit maakt de wegen opeens een stuk rustiger. Een goede regel die de stad makkelijker begaanbaar maakt. Maar de rust staak haaks op de verwachtingen. Er komt toch een groot feest aan? Nu lijkt de stad meer op een aangeharkte spookstad, de sfeer is gespannen, de harmonie die overal in de promotie terug komt is ontdaan van de spontaniteit en het plezier.

Mensen om mij heen mopperen over deze sfeer, maar iedereen hoopt dat de lucht na de opening op zal klaren en het feest alsnog kan beginnen.